Παιδικά καθίσματα & Οδική Ασφάλεια

Πριν ξεκινήσω να σας λέω για την ασφάλεια των παιδιών μας στο αυτοκίνητο θα ήθελα να συστηθώ.
Είμαι η Λυδία η μαμά του Dodo’s Land και πριν ασχοληθώ με τα θαύματα της σιλικόνης ήμουν Τεχνική Διευθύντρια σε έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων παγκοσμίως. Ένας από τους ρόλους μου ήταν η ανάπτυξη ενός μηχανικού/ηλεκτρολογικού συστήματος μετά από μια σύγκρουση. Πέρασα πολλές ώρες σε εργαστήριο κάνοντας crash tests και αυτό με έκανε να εκτιμήσω ο,τι σχετίζεται με παιδιά και οδική ασφάλεια.
Ο σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να σας πω την άποψή μου , αλλά να σας αναφέρω εμπεριστατωμένα και μετά από μελέτες κάποια από αυτά που πρέπει να γνωρίζετε όταν ετοιμάζεστε να βάλετε τα παιδιά σας στο αυτοκίνητο.
Σχετικά με την ιστορία , τα πρώτα καθίσματα αυτοκινήτου που είχαν σχέση με την ασφάλεια των παιδιών ξεκίνησαν να φτιάχνονται 60 χρόνια μετά από την παραγωγή των πρώτων αυτοκινήτων και μετά από 10 χρόνια η χρήση τους ξεκίνησε σιγά σιγά να γίνεται υποχρεωτική.
Για αρχή – το κάθισμα αυτοκινήτου δεν είναι διακοσμητικό για να μην μας γράψει η τροχαία.
Είναι αυτό που αν είναι δεμένo με βάση των οδηγιών του κατασκευαστή κατα πάσα πιθανότητα θα σώσει τη ζωή του παιδιού.
Οι οδηγίες χρήσεις στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι υποχρεωτικές για ανάγνωση.
Και αυτό γιατί σου παρέχονται πολύ σημαντικές πληροφορίες όπως: πως θα εγκαταστήσεις σωστά το κάθισμα στο αυτοκίνητο, (σε έρευνες που έχουν γίνει έχει παρατηρηθεί ότι το 51% των καθισμάτων έχουν τοποθετηθεί λάθος που αυτό αυτόματα σημαίνει ότι ναι μεν το παιδί είναι στο κάθισμα του αλλά η ζωή του παραμένει σε κίνδυνο ) τις προδιαγραφές του καθίσματος και πως αυτό ταιριάζει με το ύψος και το βάρος του παιδιού , πότε πρέπει το παιδί να έχει φορά προς τα πίσω και πότε πληρει τις προδιαγραφές στο να γυρίσει μπροστά και άλλα πολλά.
Όλα τα καθίσματα αυτοκινήτου έχουν ημερομηνία λήξης – την οποία θα βρεις με αυτοκόλλητο συνήθως κάτω από το κάθισμα ή και στο πλάι από την πίσω μεριά , η ”ζωή” του καθίσματος κυμαίνεται από 6 εως 10 χρόνια ανάλογα με τον κατασκευαστή. Ημερομηνία λήξης έχουν επίσης και τα κράνη . Οι λόγοι που λήγουν τα καθίσματα συνήθως σχετίζονται με τους εξής: λόγω φθοράς του καθίσματος ως έχει αλλά και των ζωνών, ανάκληση παρτίδας αλλά τα πιο βασικά είναι ότι η τεχνολογία εξελίσσεται οπότε όταν κοιτάξεις ένα μοντέλο που είναι ήδη 6 χρόνων στο επόμενο μοντέλο θα παρατηρήσεις πολλές αλλαγές σχετικά με τον σχεδιασμό, την κατασκευή , την ασφάλεια , τα crash tests. Με το που λανσαριστεί το μοντέλο στον καταναλωτή ο κατασκευαστής έχει ξεκινήσει ήδη να σχεδιάζει το επόμενο μοντέλο, αυτό παίρνει συνήθως 1 έως και 3 χρόνια.
Μπορώ να βάλω το κάθισμα του παιδιού μου στο μπροστινό κάθισμα;
Ναι , μπορείς, αρκεί να έχεις απενεργοποιήσει τον αερόσακο και να έχεις τοποθετήσει το κάθισμα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Καλό θα ηταν βέβαια να βρίσκεται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.
Το κάθισμα πρέπει να έχει φορά Πίσω ή Μπροστά ? Rear facing and forward facing
Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία που στην Ελλάδα η πλειοψηφία δεν γνωρίζει.
Με βάση των crash tests και των ερευνών που έχουν γίνει τα παιδιά πρέπει να κοιτάνε προς τα πίσω μέχρι την ηλικία των 4ων ετών, το ύψος τους πρέπει να είναι περίπου από 1m έως 1.25m και σε βάρος περίπου από 18kg έως 22kg και όλα αυτά αναλόγως με τον κατασκευαστή. Και τώρα θα ρωτήσεις εσύ, μα ένα παιδί τόσο μεγάλο πως γίνεται να χωρέσει ; Και εγώ θα σου απαντήσω με ένα βίντεο, γιατί μια εικόνα πολλές φορές ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις.
https://m.youtube.com/watch?v=
Και αφού το είδες το βίντεο , μπορώ να σου πω ότι αν υπάρχουν πιθανότητες το παιδί σου να σωθεί είναι επειδή το κάθισμα του είναι προς τα πίσω και όχι μπροστά.
Και σε περίπτωση που δεν το κατάλαβες θα στο εξηγήσω αμέσως.
Σε περίπτωση ατυχήματος αν το παιδί βλέπει πίσω το κάθισμα θα απορροφήσει όλες τις δυνάμεις/κραδασμούς του ατυχήματος και θα στηρίξει την σπονδυλική στήλη, τον αυχένα και το κεφάλι.
Σε περίπτωση ατυχήματος αν το παιδί βλέπει μπροστά το σώμα του θα απορροφήσει όλες τις δυνάμεις / κραδασμούς του ατυχήματος και πολύ πιθανά να τραυματίσει την σπονδυλική του στήλη, το κεφάλι και τον αυχένα.
Πολλοί γονείς βιάζονται να γυρίσουν τα παιδιά τους μπροστά για να τα βλέπουν καλύτερα, αξίζει όμως να συμβιβασεις της ασφάλεια του παιδιού σου τόσο εύκολα;
Νομίζουμε ότι τα ατυχήματα συμβαίνουν σε άλλους και σε εμάς ποτέ, έτσι όμως πίστευαν και αυτοί που είχαν ατυχήματα.
Υ.Γ: Να ελέγχεται συχνά την τοποθέτηση των καθισμάτων στο αυτοκίνητο σας.