Από τη Βιβιάννα Κόμπουλη
Κλινική Ψυχολόγος MSc – Γνωσιακή & Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια
Όταν μια μητέρα γεννιέται…
Όταν μια γυναίκα γίνεται μητέρα, βιώνει αλλαγές σε πολλά επίπεδα: βιολογικό, συναισθηματικό, γνωστικό και συμπεριφορικό. Θα λέγαμε ότι με την γέννηση ενός μωρού, πραγματοποιείται και η γέννηση μιας μητέρας. Η γυναίκα προκειμένου να προσαρμοστεί στον νέο της ρόλο βιώνει αλλαγές σε ορμονικό επίπεδο, οι οποίες την βοηθούν να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του βρέφους – να είναι σε εγρήγορση, να ακούει το κλάμα του πιο εύκολα, να έχει μεγαλύτερη υπομονή μαζί του, να θέλει να το φροντίσει.
Παράλληλα όμως μπορεί να υπάρξουν και αρκετές συναισθηματικές μεταπτώσεις, που έχουν να κάνουν με τις αλλαγές που φέρνουν στη ζωή της γυναίκας αλλά και του συζύγου ο ερχομός ενός νέου μέλους. Για να δούμε όμως αναλυτικότερα ορισμένες από τις αλλαγές που βιώνει μια νέα μαμά με τον ερχομό του παιδιού της:
- Η δυναμική του ζευγαριού αλλάζει
Η εγκυμοσύνη δεν είναι μόνο η δημιουργία ενός νέου ανθρώπου αλλά και η δημιουργία μια οικογένειας. Είναι εκείνη η διαδικασία που μετουσιώνει τους 2 σε 3, συνεπώς το ζευγάρι πλέον σχηματίζει μια οικογένεια. Σημαντικό εδώ, είναι η κατάσταση της σχέσης των νέων γονιών προτού έρθει το νέο μέλος. Αν για παράδειγμα βρίσκονται σε μια «δουλεμένη» ή «αδούλευτη» σχέση, εάν έχουν επιλύσει αρκετές από τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν σε μια ερωτική σχέση και εάν έχουν φτάσει σε έναν βαθμό συνειδητοποίησης. Ο ερχομός του μωρού κλυδωνίζει τις σχέσεις της μητέρας με τον σύντροφο, καθώς η εστίαση της προσοχής και του ενδιαφέροντος της πλέον είναι στο μωρό. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και απαραίτητο να γίνει προκειμένου να επιτευχθεί η σύναψη ενός ισχυρού δεσμού ανάμεσα στην μητέρα και το βρέφος, καθώς η ζωή του δεύτερου εξαρτάται αποκλειστικά από εκείνη.
- Βιολογικές αλλαγές
Η γυναίκα μόλις γίνεται μητέρα βιώνει σημαντικές αλλαγές στο σώμα και στο νευρικό της σύστημα (εγκέφαλο και παραγωγή ορμονών). Μετά την γέννηση του μωρού παράγεται στον εγκέφαλο της νέας μητέρας, σε μια περιοχή που ονομάζεται υποθάλαμος, μια ορμόνη-η ωκυτοκίνη. Η ορμόνη αυτή συνδέεται με την ικανότητα σύναψης δεσμού και παροχής φροντίδας στο νεογνό, καθώς και με το αίσθημα αγάπης και στοργής. Σε έρευνες που έγιναν σε μητέρες που εμφανίζουν επιλόχειο κατάθλιψη, φαίνεται ότι υπήρξε μειωμένη παραγωγή ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο τους, η οποία είχε αρνητικές συνέπειες και στην ανάπτυξη υγιούς σχέσης και εγγύτητας με το βρέφος τους. Επίσης, η ορμόνη προλακτίνη διεγείρει την παραγωγή γάλακτος προκειμένου να επιτευχθεί ο θηλασμός. Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι το σώμα της μητέρας μεταβάλλεται και παράγει ορμόνες προκειμένου να υποστηρίξει τις ανάγκες του μωρού.
- Συναισθηματικές αλλαγές
Τα συναισθήματα που βιώνει μια νέα μαμά είναι πολλά και ανάμικτα. Είναι αδιαμφισβήτητη η χαρά που την πλημμυρίζει όταν κρατάει στα χέρια τον θησαυρό της, τα όνειρα και οι προσδοκίες που έχει για το μέλλον, καθώς και η ευγνωμοσύνη. Ταυτόχρονα όμως, υπάρχουν και αρκετές φορές που αντιμετωπίζει δυσάρεστα και αμφιθυμικά συναισθήματα, όπως άγχος, ανασφάλειες, φοβίες σχετικές με το βρέφος, απόγνωση, ενοχές. Έρχεται αντιμέτωπη με αμφιβολίες σχετικά με το αν μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της μητρότητας, αν είναι καλή μητέρα, αν θα την στηρίξει αρκετά ο σύντροφος, αν θα μπορεί να ανταποκριθεί στην εργασία της, καθώς και τι θα κάνει στους υπόλοιπους τομείς της ζωής της. Όλοι αυτοί οι προβληματισμοί είναι απόλυτα φυσιολογικοί και συνδέονται με την μεγάλη αλλαγή στην ζωή της, καθώς και το άγχος και την ανασφάλεια που απορρέουν από αυτές τις αλλαγές. Το διάστημα μετά τον τοκετό ονομάζεται λοχεία και στην πράξη, αποτελεί ένα αρκετά στρεσσογόνο στάδιο καθώς η γυναίκα προσπαθεί να προσαρμοστεί στον νέο της ρόλο. Επίσης, φυσιολογικό είναι να κατακλύζεται από απότομες συναισθηματικές διακυμάνσεις, την μια στιγμή να βιώνει ευφορία κοιτώντας το μωρό και την επόμενη να της έρχονται δάκρυα στα μάτια και να νιώθει απελπισία. Άλλα συναισθήματα που μπορεί να βιώσει κατά την διάρκεια της λοχείας είναι τα “baby blues” ή «φυσιολογική μελαγχολία της λοχείας», η οποία περιλαμβάνει την κακή διάθεση, την ανυπομονησία, δυσκολία στον ύπνο και νεύρα. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως υποχωρούν 15 μέρες μετά τον τοκετό, αν όμως παραμένουν για περισσότερο χρονικό διάστημα και είναι έντονα δυσφορικά, τότε καλό είναι να απευθύνεται η μητέρα σε ειδικό.
Τρόποι ενδυνάμωσης της ψυχικής υγείας της νέας μαμάς:
- Προσπαθήστε να αποβάλετε αισθήματα ενοχής ή ανεπάρκειας. Δεν υπάρχει ο τέλειος γονέας, ούτε το τέλειο παιδί. Όπως όλες οι μητέρες, θα βελτιώνεστε με τον καιρό.
- Να τρώτε υγιεινά και να αποφεύγετε τη ζάχαρη και το αλκοόλ.
- Βρείτε χρόνο για ό,τι σας κάνει να γελάτε.
- Δοκιμάστε το διαλογισμό ή κάποια άλλη τεχνική χαλάρωσης.
- Μην αμελείτε την εμφάνισή σας. Η εικόνα σας επηρεάζει την διάθεσή σας, επομένως φροντίστε όσο σας το επιτρέπουν οι συνθήκες.
- Επιδιώξτε να βγαίνετε έξω και γιατί όχι, με την συνοδεία του μωρού σας.
- Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας με άλλες μητέρες.
- Μην πιέζεστε να κάνετε πράγματα που κατά βάθος δε θέλετε ή σας αναστατώνουν.
- Μοιραστείτε αυτά που νιώθετε με το σύντροφό σας και μην τον αποκλείετε από τα συναισθήματα που βιώνετε.
- Μην διστάζετε να μοιράζετε αρμοδιότητες και υποχρεώσεις στα οικεία σας πρόσωπα. Ζητήστε από τον σύντροφο σας να σας βοηθήσει με τις δουλειές του σπιτιού ή ακόμα και με την φροντίδα του μωρού.
Μπορείς να βρείς τη Βιβιάννα και να ακολουθήσεις το profile της στο Facebook αλλά και να επισκευτείς την ιστοσελίδα της στο Internet.
Website : https://www.psychologist-kompouli.gr/